2010-es közgyűlés

A zentai KKT 19. ülése

Szent István szoboravatás

BejelentkezésÉTEL-ITAL-SZÓRAKOZÁS

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
EU GUMICSONT Nyomtatás E-mail
2015. április 14. kedd, 18:59

ELVEHETIK A GUMICSONTOT (is)
AZ UNIÓS POLGÁROKTÓL

Úgy néz ki, megszűnik az európai polgári kezdeményezés intézménye is, amellyel az Európai Unió demokratikusságának látszatát akarták fenntartani a lisszaboni szerződés áterőszakolása után.


Korábban Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) „minőségi jogalkotásért és alapvető jogokért” felelős alelnöke ígért reformot a polgári kezdeményezés ügyében Carsten Berg, az Európai Polgári Kezdeményezés (EPK) Kampány vezetőjének lesújtó kritikája miatt. Berg kijelentette, a bizottság egyenesen a szólás szabadságát korlátozza, hiszen az utóbbi időben annyi polgári kezdeményezést dobott vissza.

A számok őt igazolják:

2012 és 2014 között az EB 19 esetben utasította el a kezdeményezés nyilvántartásba vételét, s csupán kétszer válaszolta meg a már lezárult javaslatot.

Timmermans szerint fontos lépcső a kezdeményezés „a demokratikus deficit elleni küzdelemben”, és „kulcsfontosságú, hogy legyen bizalom a közösségi intézmények iránt”, ezért komoly reformot ígért.

Nos, a reform olyan nagyívű lehet, hogy az EB eheti jelentése már elveti a polgári kezdeményezés újragondolását. A kitekinto.hu cikke szerint a dokumentum értelmében bár a „végrehajtás nem hibátlan”, az EPK kapcsán még túl korai lenne annak teljes felülvizsgálatát kezdeményezni. Azt a jelentés is rögzíti, hogy megannyi technikai probléma van, amelyek szinte kivitelezhetetlenné teszik a polgárok jogalkotási folyamatba való bevonását.

Ilyen például, hogy az összegyűjtött információk tárolására nem hoztak létre külön adatbázist, így ideiglenesen – idestova 3 éve (!) – a bizottsági szervereken tárolják milliók adatait. Problémaként merült fel az is, hogy mire a támogatói nyilatkozatok gyűjtésére alkalmas online rendszert felállítják, az aláírások megszerzésére rendelkezésre álló egy év gyakorlatilag eltelik.

A civil társadalom uniós aktivizálódását szolgáló jogi eszköz elvi célja az, hogy a politikai döntések széles társadalmi bázis bevonásával szülessenek meg. Egy adott kezdeményezéshez a tagállamok negyedéből minimum egymillió állampolgár aláírása szükséges. Ám még ha sikerül is ennyi támogatót megnyerni valamely ügynek, akkor sem egyértelmű, hogy a kérdéssel foglalkoznak az unió döntéshozói – az is előírás ugyanis, hogy az adott kérdés az EB hatáskörébe tartozó terület legyen.

A lisszaboni szerződés margóján

A polgári kezdeményezés körüli dilemma a cikk szerint Timmermans hitelességét is alááshatja, ugyanis a holland politikus korábban egyértelműen helyt adott az EPK-t ért kritikáknak, azonban ma már ő sem mutat hajlandóságot a kezdeményezés megreformálására.

Az ügy lényege ugyanakkor nem Timmermans vagy a bizottság teszetoszasága. A polgári kezdeményezés ugyanis valójában az uniós országok állampolgárai elé dobott gumicsont volt. Feltehetően az unió döntéshozói is tisztában voltak azzal, hogy illuzórikus dolog a „részvételi demokrácia”, holott ennek biztosítására szánták a kezdeményezést.

A jogintézményt azzal a lisszaboni szerződéssel hozták létre, amely alapvető fontosságú kérdésekben szűkítette a tagállamok mozgásterét – utat nyitva az Európai Egyesült Államoknak.

http://alfahir.hu/elvehetik_a_gumicsontot_az_unios_polgaroktol