2010-es közgyűlés

A zentai KKT 19. ülése

Szent István szoboravatás

BejelentkezésÉTEL-ITAL-SZÓRAKOZÁS

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
RTV előfizetés
TEGYÜNK AZ RTS BÍRÓSÁGI "VÉGZÉS" ELLEN Nyomtatás E-mail
2012. január 18. szerda, 06:34

1. Számíts arra, hogy bírósági végzést kapsz.

     A pénzedre szemet vetett az Szerbiai Rádió Televíziós banda.

     Kétfajta levelet kaphatsz tőlük:

 

       a)  ÉRTESÍTÉS, FELSZÓLÍTÁS arra, hogy fizesd ki a tartrozásodat

                         Ezt a felszólítást a postás hozza, de nem kell semmit aláírnod,

                         A levélben benne van a befizető lap is.

                         Ha úgy döntöttél, hogy továbbra se akarod fizetni a SZRTV előfizetést, akkor nem kell tenned semmit.

 

       b)  BÍRÓSÁGI VÉGZÉS

                         A végzést csak személyesen és csak aláírás után veheted át.

                         Általában kék színű bírósági borítékban érkezik

                         A VÉGZÉST KOMOLYAN KELL VENNI, mert ha erre nem fellebbezel, akkor behajtják rajtad ezek az utonállók a "sarcot".

                         Ha fellebezel (lejjebb 2. pont) , akkor a legrosszabb esetben az 1 éves tartozást hajthatják be, de lehet, hogy semennyi pénzt se tudnak kilopni a zsebedből. Arra kell számítani, hogy a fellebbezés után polgári perben kell elmondani, hogy miért nem fizetsz és azt, hogy nincsen joguk több, mint egy év tartozást behajtani. Igaz, a mi véleményünk az, hogy erre az egy évnyi "tartozásra" sincsen joguk.

  

Módosítás dátuma: 2012. február 15. szerda, 15:21
Bővebben...
 
Csak egyévi tartozást fizessünk ki! Nyomtatás E-mail
Írta: Sass Tamás   
2009. augusztus 29. szombat, 14:51

A tv-előfizetés kötelező, de a tartozás egy év után elévül

Szabadkán is sokan találtak postaládájukban a Szerbiai Rádió és Televíziótól érkező felszólító levelet, amelyben arra figyelmeztetnek, amennyiben nem egyenlítik ki számlájukat, perre kerül sor. A tartozások nagy része 12 és 15 ezer dinár között mozog, azonban nem kell a teljes összeget kifizetni. Az ombudsman arra figyelmeztet, csak az elmúlt egy év tartozását fizessék ki a polgárok, a régebbi tartozás ugyanis már elévült.

– Először is tisztázzuk le, hogy a műsorszórási törvény szerint a tv-előfizetés kötelező. A megfizettetést pedig úgy oldották meg, hogy a villanyszámlával közösen számlázzák ki. Ez sokszor gondokat okoz, hiszen a polgárok közül sokan azt hiszik, hogy amennyiben fizetik a villanyszámlát, annak egy része a tv-előfizetésre is jut.

Először is tisztázzuk le, hogy a műsorszórási törvény szerint a tv-előfizetés kötelező. A megfizettetést pedig úgy oldották meg, hogy a villanyszámlával közösen számlázzák ki. Ez sokszor gondokat okoz, hiszen a polgárok közül sokan azt hiszik, hogy amennyiben fizetik a villanyszámlát, annak egy része a tv-előfizetésre is jut. Miközben csak akkor térítünk a Szerbiai RTV felé is, ha a villanyszámlán szereplő összeget túllépjük és a többletet is kifizetjük. A legnagyobb gond az, hogy nagyon sok szabadkai kapott per előtti figyelmeztetést, a teljes összegre, amelyet nem fizettek ki. Tehát legalább háromévi tartozásról van szó. A kötelmi jogról szóló törvény azonban pontosan előírja, hogy ezek a tartozások egy év után elévülnek. Vagyis az ügyfél csak az elmúlt egy év alatt felhalmozott tartozást köteles kifizetni. Az ombudsman irodája azt javasolja az érintett polgároknak, hogy csak az elmúlt egy év tartozásait fizessék ki – magyarázta Zlatko Marosiuk, városi ombudsman.

Az egyévi tartozás kifizetése után a Szerbiai RTV a hiteles okmány, vagyis a számla alapján kérheti majd a teljes tartozás behajtásának végrehajtását.tv

Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy ha erre sor kerül, akkor az érintett polgároknak mindössze három (3) nap áll rendelkezésükre az óvás benyújtására, amelyben leírják, hogy ők kifizették a tartozást, a többi pedig a törvény szerint már elévült. Amennyiben ezt az óvást nem nyújtják be, akkor ez a végzés végrehajtható és a teljes összeget megfizettetheti a Szerbiai RTV. Mindebben azonban segítséget nyújt az ingyenes jogi tanácsadórészlegünk, amely az új Városházán található, és minket, az ombudsman irodáját is megkereshetik a polgárok. Elkészítünk egy sablonszöveget, amelyet minden hozzánk forduló polgár megkaphat majd.

A szóban forgó összeget egyébként az SZRTV megfizettetheti a nyugdíjból, a fizetésből, amelynek kétharmadát terhelheti, illetve kérheti a magántulajdon értékének felmérését, majd elárverezését.

Az ombudsmantól megtudtuk, csak két esetben mentesülhet a polgár a tv-előfizetés alól: az egyik, amennyiben fogyatékkal élő, a másik eset pedig az, amikor egy háztartásban két villanyóra van, viszont csak egy televíziót használnak.

Sokan azért nem törlesztik a tv-előfizetést, mert van kábeltévéjük, digitális tv-jük, s úgy gondolják, hogy azok sugárzásáért már fizetnek az SZRTV-nek. Azonban az ombudsman elmondta, ezeknek az előfizetéseknek semmi közük a tv-előfizetéshez. Ezt törvény írja elő. Külföldön is így van, a BBC-t is fizetni kell, mert közszolgálati adó. Nyugaton még ennél is szigorúbbak és precízebbek ezek az előírások, s ha nálunk is sor kerül a digitalizációra, még szigorúbb törvényekre, nagyobb számlákra számíthatunk – tette hozzá az ombudsman.

 

Forrás: 2009-07-22, Magyar Szó, Tómó Margaréta,

Módosítás dátuma: 2009. augusztus 29. szombat, 15:03
 
MI A TEENDŐ, HA MEGFIZETTETÉSI FELSZÓLÍTÁST HOZ A POSTÁS? Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. augusztus 29. szombat, 12:40

Mindenek előtt szeretnénk leszögezni, hogy az alábbiakban adott tanácsok alapján mindenki saját felelősségére cselekszik, az MPSZ nem vállal és nem is vállalhat felelősséget azért, ha esetleg nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan szeretnénk.
A Magyar Polgári Szövetség teljesen biztos abban, hogy a megfizettetésről szóló törvény alkotmányellenes. Már évek óta várjuk az alkotmánybíróság véleményezését, de eddig semmi sem érkezett. Tisztában kell lennünk azzal, hogy sajnos nem élünk jogállamban, így nem számíthatunk a  jogbiztonságra sem, ezért nem vállalhatjuk a felelősséget sem.

Annyit elmondhatunk, hogy akik az útmutatásaink alapján cselekedtek, megfellebbezték a kényszer megfizettetést, azóta nem panaszkodtak újabb erőszakos állami cselekedetről, zaklatásokróll a kérdéssel kapcsolatban. Azóta nem is foglalkoztak velük.
A nagyítás eléréséhez a jobb egér gombbal kattints a képre

Időrő-időre a Szerbiai Rádó Televízió vállalat figyelmeztető leveleket küld szét azoknak, akik "tartoznak" nekik. Ebben a levélben felhívják a figyelmet az állítólagos tartozásra, felkínálják a lehetőséget arra, hogy részletekben fizessenek az emberek, és azzal ijesztgetik az embereket, hogy amennyiben nem fizetnek eljárást indítanak ellenük a megfizettetés érdekében a bíróságon.

Eddig azt tettük, hogy a honlapunkon található anyagok, dokumentumok alapján - a figyelmeztető levél átvételtől számított 3 napon belül - válaszlevelet küldtünk az SZRTV-nek (a levelet úgy kell feladni, hogy a posta visszajelezze annak átvételét a címzett részéről), amelyben:

- felhívtuk a figyelmet az alkotmányellenességre,
- hivatkoztunk arra, hogy a törvény alkotmánybírósági felülvizsgálatra vár,
- közöltük, hogy amíg a legmagasabb törvényességet figyelő bíróság véleményt nem mond, nem tudhatjuk, hogy jogos-e a megfizettetés,
- elsoroltuk a mellékelt címszavak alatt található törvényi és erkölcsi aggályokat.

 

 JOGÁSZVÉLEMÉNY:

A kötelmi jogi törvény értelmében a közvállalkozások által egyoldalúan megszabott általános üzletkötési feltételek (Opšti uslovi poslovanja j.p.) amennyiben a monopolhelyzet adta erőfölényből következően méltánytalanok és a monopolhelyzettel való visszaélésnek tudhatók be, polgári peres eljárásban megtámadhatók. Igaz, ezt konkrét személyek kell pereljék, mert az üzletkötési feltételek iránti semmisségi eljárás a szerb jogban haramadik személy irányában nem vált ki joghatályt. 

 

 

A nyelvtörvény értelmében, ahol hivatalos használatban van a magyar nyelv, az ilyen területeken élő személyek magyar nyelven is elküldhetik a válaszlevelüket. 

 

 

Mindenképpen ajánljuk, hogy konzultáljanak joghoz értő személlyel, mielőtt lépéseket tesznek. 

 

 

 

Módosítás dátuma: 2009. augusztus 29. szombat, 13:37
 
« ElsőElőző12KövetkezőUtolsó »

1. oldal / 2